
Υγεία και ομορφιά από τους καρπούς της φύσης.
Άγαρ- άγαρ(agar-agar)
2014-05-25 10:39Πλούσιο σε ιώδιο και ιχνοστοιχεία…μειώνει το αίσθημα της πείνας!
Το Αγαρ- Αγαρ είναι μπαχαρικό σε σκόνη που περιέχει 84% φυτικές ίνες και παράγεται από καθαρό εκχύλισμα λευκών φυκιών. Αν είστε επιφυλακτικοί στην χρήση της κλασικής ζωικής ζελατίνης ή απλά είστε χορτοφάγοι και αναζητάτε ένα φυτικό πηκτικό μέσο, το άγαρ άγαρ είναι η λύση που ζητάτε! Πρόκειται στην ουσία για έναν πολυσακχαρίτη, ο οποίος προέρχεται από τα φύκια της Νοτιοανατολικής Ασίας και με την επεξεργασία του βρασμού συλλέγεται αυτή, η ζελατινώδης λευκή και ημιδιαφανής ουσία. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και ιώδιο.
Εκατοντάδες χρόνια πριν, οι Ιάπωνες και οι Κινέζοι έμαθαν να στεγνώνουν τα φύκια και να παρασκευάζουν ράβδους απο ζελέ τις οποίες χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική. Σήμερα, το agar χρησιμοποιείται ευρέως και στο δυτικό κόσμο λόγω της θρεπτικής του αξίας και της χαμηλής περιεκτικότητας του σε θερμίδες, η οποία το καθιστά ιδανικό μέρος μιας σωστής διατροφής. Υπάρχουν πολλές συνταγές με agar για πίτες, γλυκά, φρούτα, μαρμελάδες, ζελέ, σάλτσες, κρέμες κ.α.
Το Agar περιέχει διάφορα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου και δεν περιέχει ζάχαρη, λίπος και υδατάνθρακες. Βοηθά στην πέψη, στην απώλεια βάρους και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Μετά την κατάποση, απορροφά το νερό που βρίσκεται στο στομάχι και τριπλασιάζει τον όγκο του. Αυτό δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού. Μελέτες για την παχυσαρκία έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά του ως συμπλήρωμα σε μια υγιεινή διατροφή χαμηλών θερμίδων. Άλλα οφέλη που συνδέονται με συχνή κατανάλωση του agar είναι η ικανότητά του να περιορίζει τις φλεγμονές και να ηρεμεί το στομάχι. Προτιμάται από τη ζελατίνη γιατί είναι φυτικό, σε αντίθεση με τη ζελατίνη που έχει ζωική προέλευση. Λιώνει στους 85 ° C και στερεοποιείται στους 32 έως 40 ° C , έχει αρκετά σταθερή υφή και χρησιμοποιείται εύκολα στη μαγειρική.
Αυτή η ιδιότητα του προσδίδει μία κατάλληλη ισορροπία μεταξύ εύκολης τήξης και καλής σταθερότητας πήγματος σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Δεδομένου ότι πολλές επιστημονικές εφαρμογές απαιτούν θερμοκρασίες κοντά στη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος (37 ° C), το agar χρησιμοποιείται σε βιολογικές έρευνες και άλλες επιστημονικές εφαρμογές.
Στην Ασία το άγαρ άγαρ είναι πολύ δημοφιλές και γνωστό ως kanten!
Στην εμπορική του μορφή θα το βρείτε σε σκόνη, νιφάδες ή μπάρα.
Το άγαρ άγαρ στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική

Τα πλεονεκτήματα του άγαρ άγαρ σε σχέση με την ζωική ζελατίνη είναι πολλά εκτός από το ότι πρόκειται για ένα φυτικό προϊόν!
Επειδή είναι φυτικό προϊόν μπορεί να καταναλωθεί από χορτοφάγους, όσους προτιμούν την vegan διατροφή, όσους νηστεύουν και ακολουθούν ελαφρύ ή υγιεινό διαιτολόγιο.

Είναι ένα απόλυτα αγνό προϊόν χωρίς χρώμα, γεύση, άρωμα.
Χρησιμοποιείται πανεύκολα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση σαν υλικό.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασία δωματίου και αν χρειαστεί να επαναθερμανθεί το υγρό που προστέθηκε χωρίς να χάσει την πηκτική ιδιότητά του.

Μοριακά είναι πολύ πιο σταθερό από την ζελατίνη και δίνει καλύτερο αποτέλεσμα τόσο στην υφή όσο και στην σταθερότητα της πήξης των υγρών.
Μπορεί να βοηθήσει στην χώνευση και τις στομαχικές διαταραχές!
Είναι πλούσιο σε ιώδιο και ιχνοστοιχεία!
Τέλος άγαρ άγαρ το χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό τροφίμων, το Ε406.
Χρησιμοποιήστε σε οποιαδήποτε συνταγή ζητάει ζελατίνη ή κάποιο άλλο πηκτικό υλικό, αντικαθιστώντας την με σίγουρη επιτυχία! Κρέμες, σούπες, ζελέ, μους ή ακόμη και σε σάλτσες!
Τρόπος χρήσης
Γενικά θα πρέπει να γνωρίζεται ότι 1 κουταλιά της σούπας ζελατίνη σε σκόνη αντιστοιχεί σε περίπου 1 κοφτή κουταλιά της σούπας άγαρ άγαρ, σε σκόνη.
Διαλύετε 1 κουταλιά της σούπας άγαρ άγαρ, σε 4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε 10 λεπτά.
Φέρνετε το μείγμα σε βρασμό, σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όταν θέλετε να το αναμείξετε με ζεστά υγρά το κάνετε αμέσως, ενώ στα κρύα αφήστε μερικά λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
Η δίαιτα Αγάρ-Αγάρ

Βασίζεται στο ομώνυμο φυτικό συστατικό, γνωρίζει ήδη μεγάλη επιτυχία σε Ιαπωνία και Αμερική και είναι ιδανική για εκείνες που θέλουν να χάσουν γρήγορα βάρος, χωρίς να καταφύγουν σε ανθυγιεινές δίαιτες εξπρές.
Οι αρχές
Το μυστικό κρύβεται στο αγάρ-αγάρ, ένα μπαχαρικό από εκχύλισμα φυκιών, με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Η συνταγή είναι απλή: Προσθέτοντας λίγη σκόνη αγάρ-αγάρ, σε ροφήματα ή φαγητά, αισθάνεστε αυτόματα ένα φούσκωμα στο στομάχι, με αποτέλεσμα να σας κόβεται η όρεξη. Επιπλέον, το αγάρ-αγάρ μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και σακχάρου στον οργανισμό και έτσι δεν κινδυνεύετε από κρίσεις βουλιμίας.
Τα πλεονεκτήματα
Δεν περιέχει χρωστικές και συντηρητικά και είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία σας, ενώ έχει ουδέτερο άρωμα και γεύση. Ένα υγιεινό διατροφολόγιο με λίγες “δόσεις” αγάρ-αγάρ, μπορεί να σας γλιτώσει από 325 θερμίδες την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο χάνετε έως και 3 κιλά σε δύο εβδομάδες, χωρίς να νιώθετε το αίσθημα της στέρησης.
Τα μειονεκτήματα
Η τιμή του είναι λίγο τσουχτερή (48 ευρώ το κιλό) και θα το βρείτε μόνο σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα 3 γραμμ. αγάρ-αγάρ ημερησίως, γιατί μπορεί να σας προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.
Η προέλευσή της
Η ιδέα προήλθε από τις Γαλλίδες διατροφολόγους Αν Ντιφούρ και Καρόλ Γκαρνιέρ, συγγραφείς βιβλίων διατροφής.
—————