
Υγεία και ομορφιά από τους καρπούς της φύσης.
Λάδι λεβάντας - πως παρασκευάζεται
2014-05-24 00:00Η συλλογή (συγκομιδή) γίνεται κατά το στάδιο πλήρους ανθοφορίας, οπότε και μπορεί να ληφθεί η μέγιστη ποσότητα (και ποιότητα) αιθερίου ελαίου.
Υλικά
• 200 ml ελαιόλαδο
• 50 γρ. αποξηραμένα φύλλα λεβάντας
Εκτέλεση
1ος τρόπος: Βάζουμε τα φύλλα σε γυάλινο βάζο (που έχουμε αποστειρώσει και έπειτα ξεπλύνει με καθαρό οινόπνευμα) και τα καλύπτουμε με το ελαιόλαδο.
Το αφήνουμε 30 με 40 μέρες σε δυνατό ήλιο, (όσο περισσότερες μέρες, τόσο πιο δυνατό) κουνώντας το μια - δυο φορές την εβδομάδα.
Όταν θα είναι έτοιμο, μετά από ένα μήνα περίπου, τότε θα το σουρώσουμε και θα το στύψουμε πολύ καλά, χρησιμοποιώντας ένα τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), έτσι ώστε να κρατήσουμε μόνο το λάδι.
Θα το βάλουμε σ’ ένα καινούριο, αποστειρωμένο βάζο και θα το φυλάξουμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 6 μήνες, ή στο ψυγείο για 1 χρόνο.
2ος τρόπος: Ακολουθούμε την διαδικασία, ακριβώς όπως στον 1ο τρόπο, αλλά αντί για τον ήλιο, βάζουμε το βάζο σε μπεν μαρί, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (μέσα στο νερό που βράζει) και το αφήνουμε για τουλάχιστον, 3 με 4 ώρες.
Έπειτα το αφήσουμε μια μέρα και μετά το σουρώνουμε, στίβουμε κ.λ.π., ακριβώς όπως στον 1ο τρόπο.
3ος τρόπος: Κόβουμε 100 - 120 γρ. φρέσκα φύλλα λεβάντας, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε.
Παίρνουμε ένα βαζάκι των 250 ml, το αποστειρώνουμε όπως πιο πάνω, το γεμίζουμε με τα φύλλα της λεβάντας και προσθέτουμε ελαιόλαδο, μέχρι να καλύψουμε τα φύλλα και να γεμίσει το βάζο.
Στη συνέχεια ακολουθούμε τον 1ο ή τον 2ο τρόπο.
—————